30. 12. 2014

Rozjebem byt aj na vašej obrazovke

Azda každý hudobník sa v ľubovoľnej chvíli svojej hudobníckej kariéry zamyslí nad svojou situáciou a porovná ju so služobne staršími hudobníkmi, najmä tými, čo sú na tom relatívne lepšie, hrajú pre väčšie počty ľudí na lukratívnejších miestach a tak. Následne nastáva porovnávanie a zisťovanie, prečo sú oni tam a vy tu. Dôvody môžu byť rôzne: majú skrátka vymakanejšiu hudbu, mali viac šťastia na dobu, majú bohatého tatka, majú anjela strážneho, ktorý sa dokáže v prípade potreby napchať do akéhokoľvek otvoru atď., alebo si možno poviete, že vy by ste pre davy ani hrať nechceli, lebo ste "alternatíva" alebo "kultovka"; istý postarší muzikant sa po životnej skúsenosti vyjadril, že by radšej hral 4 akordy pre 10000 ľudí, ako 20 pre štyroch. My sme si povedali, že skúsime potlačiť našu muziku čo to dá a nezaspať za cieľovou čiarou majstrovstiev okresu. Mali by sme dráždiť aj iný zmysel než sluch, aby sa ľudia dozvedeli aj dačo o tom, ako vyzeráme a čoho sme schopní. Rozhodli sme sa, že natočíme klip, najlepšie taký zaujímavý, na aký sme boli zvyknutí z hitparád našich hudobných vzorov.





(Na fotke môžete revať koľko chcete)

Celkom prvý klip sme sa rozhodli natočiť vo vlastnej réžii v improvizovaných podmienkach, ako štúdio poslúžila naša dosluhujúca skúšobňa, na snímanie nám postačila praktická kamerka Go Pro, dychberúce svetelné efekty zabezpečil JZ-ho reflektor z garáže a ostatné mala suplovať naša prirodzenosť pred objektívom. Takto vzniklo prehistorické video ako doplnok k pesničke Silvester; počas natáčania a strihania sme pochytili aspoň základné finty, ktoré v rozvinutej miere používajú profíci. Náš druhý pokus o klip sme však zverili do rúk práve profíkom.




(Michalove režisérske bukkake)


Máme trochu šťastie v tom, že naše pesničky nie sú príliš abstraktné, dajú sa ľahko premietnuť na plátno, dej pesničky Rozjebem byt si vie predstaviť každý. Prvá voľba profi klipu ale padla na Je to popiči? Zrejme nie každému došlo, o čom pesnička pojednáva - ide o zobrazenie blbostí, ktoré človek vystrája v opojení, a potom sa ráno pýta, či to stojí za to, teda či je to popiči, jebať v tráve s hlucháňom? Usúdili sme, že vypnutie mozgu a jeho následné prečiny bude zábavné sledovať. Rovnako sme sa aj my pri natáčaní skvele bavili, svoje si s nami odžil aj šikovný kameraman Michal Furda, ktorý nás udirigoval priam až k hereckým výkonom. Natáčanie sa začalo v skorých ranných hodinách a trvalo až do noci, keď sa točila párty scéna, párty komparz sa stihol dovtedy tak opiť, že prestal byť komparzom. Napriek dozoru profesionálov sme sa nezaobišli bez urob-si-sám rekvizít: JZ šikovne primontoval zospodu na paletu kolieska, vďaka ktorej sme mohli vytvoriť ilúziu pohybu členov kapely naproti kamere - dvaja ju ťahali ťažným lanom z auta po chodbe pred skúšobňou. Celkom sme sa zapotili, "skákať cez plot v monterkách" sme museli asi desaťkrát, Šariš dvakrát padol zo štvormetrového múru, navzájom sme sa vozili na táčkach a naháňali medzi stromami. Ráno po natáčaní sme sa po vzájomných telefonátoch dozvedeli, že nikto akosi nedokáže vstať z postele. 





(Najpríjemnejšia scéna klipu z pohľadu kapely)

Úspech Je to popiči? nás len utvrdil v tom, čo nám driemalo v hlavách už od začiatku - Rozjebem byt je pesnička, ktorá si rozhodne tiež zaslúži klip, musí byť skrátka druhá v poradí. Z objektívnych príčin bolo jasné, že natáčanie bude náročnejšie predovšetkým na scénu a kulisy. Celú akciu sme rozdelili na dva dni: prvý deň sa bude točiť dejová línia na byte v hlavnej úlohe s monštruóznym minotaurom Marošom z našej spriaznenej kapely Galiba, a druhý deň sa bude točiť samotná nábytková Sodoma a Gomora u Radúza na záhrade. Na to, aby sa preglejková kataklyzma mohla vôbec uskutočniť, bolo treba precízne naplánovať zvážanie nepotrebného nábytku z okolia Nitry. Od začiatku fungovania kapely máme problém s nedostatkom toho, čo potrebujeme na chod kapely, tentokrát išlo o dostatočne veľké auto. Tuto podali pomocnú ruku chalani zo Zoči Voči, hlavne ich veselý bubeník Vlado Kovár a jeho trapézy, ktorý neváhal nezištne zvoziť nábytok z celého nitrianskeho kraja na ich kapelovej dodávke; určite doteraz s láskou v srdci spomína, ako musel bez výťahu iba s Bilbovou pomocou zniesť kredenc z piateho poschodia paneláku až dole do dodávky. Takto sa na záhrade u Radúza ocitlo dosť nábytku na zariadenie dvojizbového bytu.





(Sťahovacia služba Kovár&Bilbo vám na pleciach prenesie celú obývačku)

Je nedeľné predpoludnie. Režisérovi Maťkovi Macíkovi ani po prvej cigarete na pľaci nebolo celkom jasné, čo sa bude v byte odohrávať. Narýchlo sme si zopakovali záchytné body deja, do akej miery to musí byť realistické a čo na zariadení bytu musí zostať nepoškodené - riad do tejto kategórie nepatril. Krátko po tom, ako ho "herec" aplikoval na kuchynskú linku, nám ktosi zazvonil pri dverách - neupovedomení susedia na nás zavolali policajtov. Majiteľ bytu JZ im horlivo vysvetľoval, že tie výkriky slúžia na to, aby sa náš hlavný protagonista čo najlepšie vžil do role. Inteligentnejšieho z dvoch policajtov incident od začiatku príliš nezaujímal a tak sme nakoniec aj obišli bez straty. Nato sme prišli ku kompromisu, že televízor sa v obyvačkovej scéne už nebude rozjebávať kladivom, ale že Maroš ho iba nonšalantne skopne z podstavca - na nedeľu stačilo cirkusu. 





(Slávna scéna s vercajkom na opasku)

Najväčší kus očakávania si samozrejme urval druhý natáčací deň: rokenrol na záhrade. Aby bolo všetko top, nazvlákali sme tam kopu rekvizít a "príslušenstva": krompáč, kladivo nevyužité na rozbitie televízora, sekeru, niekoľko kanistrov benzínu, handry z ktorých sa vyrobili fakle a tým pádom aj hasiace prístroje. JZ, ktorý v civile pracuje ako bezpečák, velil nad bezpečnostnými opatreniami celej operácie. Prípravy natáčania prilákali mnoho divákov, niektorí sa nakoniec stali členmi štábu (väčšinou ako podpaľači alebo hasiči). Najprv bolo treba natočiť najpokojnejšiu časť: kapelu rozostavenú medzi kusmi nábytku ako interpretuje pesničku, tu a tam obkolesenú dymom z dymostroja. 





(Toto je ešte umelý dym)




(Rajčiny museli padnúť za vlasť)

Po tom, čo sa minotaurus vyslobodil z labyrintu stromov, sa mal i on zapojiť do deja miernou deštrukciou nábytku. Akonáhle obývačková stena utrpela počiatočné straty, začali sme sa chystať na najnáročnejšiu scénu. Režisér fajčiac usmerňoval muzikantov na scéne, Paťo Sýkora z The Paranoid dostal okrem producenta aj úlohu hlavného podpaľača, medzitým JZ vysvetľoval každému svoju predstavu o zapaľovaní nábytku tak, aby to vyzeralo dobre a zároveň aby sme pri tom nezhoreli. Tu sa kredenc zalial benzínom, podpálil fakľou a vzbĺkol aj s perinákom, kapela po sekundovom užasnutí pochopila, že nemáme času nazvyš a musíme rýchlo točiť, naskákali sme doprostred scény a robili, čo sme mali, nasledovalo uhasenie nábytku hasákmi a opäť odznova. Vysvitlo, že ani JZ si nebol celkom istý, čoho všetkého je benzín schopný: po jednej aplikácii benzínu a zapálení vznikla celkom zaujímavá ohnivá clona, ktorá nás vskutku všetkých na okamih ohromila. Zakrátko už ani nebolo čím hasiť, a tak sa muselo počkať, kým sa naťahá voda zo studne. Po poskakovaní kapely pred horiacim nábytkom zostávalo natočiť už iba ultimátny armageddon: totálne rozflákanie a spálenie na popol všetkých rekvizít - toto bol dar od tejto piesne pre členov kapely. Dosýta sme si užili to, čo už pravdepodobne nikdy nezopakujeme. Krompáčom do televízora, sekerou do masívneho perináka, kladivom do dverí skrine, kyjakom do skla. Diváci sa postupne vzďaľovali od smradu spáleného plastu, Šariš vyhlásil, že si naň tak navykol, že už bez neho nemôže byť. Takto sme zmenili improvizované kulisy bytu na kôpku triesok, zrkadlových črepín a obhorených kníh v maďarčine. Bilbo sa po fajronte zniesol na gauč na terase záhradného domčeka a pocítil taký nebeský pokoj a kľud, aký nezažil ani po prvom svätom prijímaní. Policajti a ani hasiči tentokrát neprišli.





(Radúz čaká na pokyn na zahájenie Olympijských hier)




(Takto sme sa fotili na pohľadnicu z chatkovej oblasti)




(Treba sa vedieť občas zastaviť a vychutnať si krásu života)



(Táto jeba nezanechala ani jedny brvy chladnými)

Odchádzajúci štáb si neodpustil poznámku, že by to veru nechcel upratovať. Táto úloha pripadla na nešťastného Radúza s Bilbom, ktorý má dobré srdce. Deň na to prišli dorozjebávať zvyšky nábytku a naštiepať ich na kúsky pre ľahké zakladanie vatry, ostatný bordel sa rovnomerne roznášal po skládkach a smetiakoch v Nitre. Neverili by ste, koľko svinčíku po sebe zanechá 15 zhorených televízorov, zlé jazyky tvrdia, že záhradu sa nikdy nepodarí celkom upratať. Tak či tak, toto bol stopercentný neriedený rokenrol so všetkým, ako má byť, aj napriek narušenému ekosystému rajčín na Radúzovie záhrade.





(Vysúkať rukávy a do roboty fešáci!)


Pre dôveryhodnosť zdroja nemôžeme vynechať ani vedľajšie pokusy o vytvorenie klipu. Na začiatku fungovania sme si povedali, že sa nebudeme príliš zapájať do trápnych pokusov o výhru v tradičných získajčonajviachlasov súťažiach. Avšak v čase, keď sme mali presne nula nahrávok nás stretla možnosť zúčastniť sa v súťaži o najlepšie hudobné video s vianočnou tematikou na stránke rock.sk. Bilbovi v tom čase skrsla v hlave zhovadená verzia obľúbených vianočných kolied s alkoholickým textom, tak sme neváhali, stvorili sme primitívnu nahrávku a rovnako jednoduchý akože vianočný klip, s ktorým sme sa prihlásili do súťaže. Hoci sme sa príliš nesnažili, získali sme slušné tretie miesto a dáke renomé. Za odmenu nám prišli nejaké hudobné nosiče podľa vlastného výberu a tričká, ktoré všetci okrem Bilba neznášajú a vždy keď si o oblečie tak ho vypičujú ako márnotratného syna. Druhé DIY video sme sa rozhodli pripojiť k akustickej live verzii Šalátového holokaustu, scenár bol nasledovný: šikovný kresliar Man Seger vytvorí atraktívne a dôvtipné kresby, na ktorých bude vtipne a trochu cynicky zobrazený dej pesničky. Točenie klipu bude prebiehať tak, že sa pôjde do smradľavého bratislavského pajzlu, Seger zavolá kameramanku a ona ho bude natáčať pri tom, ako sedí za stolom, fajčí, prehadzuje jednotlivé obrázky a na záver nakreslí celú kapelu na výkres. A tak aj bolo. Stálo nás to dve pivá, krabičku cigariet a výsmech jedného opitého deda. 



(Niektoré plachty sa po natáčaní stratili)




(Segerove kresby v obálke pred aplikovaním)



(Štamgastom krčmy Beseda sme spravili nevšedný deň)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára