29. 7. 2015

Aj streda je deň

Od vynálezu potravinového reťazca sa zaviedla hierarchia do všetkých sfér života organizmov, hudobné skupiny nevynímajúc. Vo svete rastlín a živočíchov rozhoduje vaša veľkosť, rýchlosť či tvar zubov o tom, na ktorom poschodí potravinovej pyramídy sa budete nachádzať, pri kapelách ide o iné kritéria: zväčša sa posudzuje doba ako dlho hráte, počet albumov, odohraných koncertov, aké veľké kusisko sveta ste s kapelou precestovali a podobne. Výsledné skóre sa premieta napríklad do toho, na akých miestach a za akých podmienok hrávate koncerty. Pokiaľ máte podobu planktónu, tak môžete hrať kdekoľvek, od garáži cez umakartové krčmy až po zatarasené podchody bez toho, aby tým utrpela vaša hrdosť. Ak ste na úrovni mnohobunkových organizmov, tak sa vám už možno pošťastí aj ten vychytenejší klub v meste či nejaký menší festival; hudobné veľryby brázdia štadióny a festivaly na bejzbalových ihriskách. My sme sa zrodili ako kvasinka v kaluži pred skúšobňou kedysi v roku 2010 a začali sme sa rozmnožovať delením, nakoľko sme v kapele všetci chlapci a inak by to nebolo technicky možné. 





(Nie každý mal žalúdok na 90. roky)

Starší muzikanti, ktorí prežili roky deväťdesiate a s nimi spojené komplikácie pri štartovaní kapely, s obľubou tvrdia, že v porovnaní s ich dobou majú dnešní mladí hudobníci na ružiach ustlané. Kedysi vraj cestovali na vlastné koncerty vlakmi, aparatúru si požičiavali za významnú časť svojej výplaty a podobné iné komplikácie, na strane druhej, fanúšikovia si koncerty viac vážili. Dnes je to pre hudobníkov už trochu jednoduchšie, kapiel je viac, hudobných akcií neúrekom a ľudia si majú z čoho vyberať, štandard sa zvýšil a štartovacia pozícia sa z úrovne planktónu presunula k jednoduchým mnohobunkovcom, čo si vedia syntetizovať vlastnú energiu na prežitie. Prvá vec, čo vás čaká, je preskúmať svoj biotop; obvykle ide o miesto kde bývate a v ktorom sa odohrá prvých niekoľko vašich koncertov, pričom neprestávate dúfať. Akonáhle je na svetle sveta nový jedinec, musí dať o sebe vedieť čo najviac a pri každej možnej príležitosti; chytať sa každého stebla, pozerať sa pod každý ploský kameň a veriť, že pod tým desiatym už možno nájdete aspoň gombík. Takto sme hádzali siete na všetky strany a dúfali, že raz sa vyšplháme po rebríku k takým pódiám, aké možno vidieť na youtube. Tento postup neplatí len pre kapely, ale dá sa uplatniť na čokoľvek, čo vymyslíte a chcete, aby sa o tom ľudia dozvedeli.




(Unplugged pizza)

A tak sme sa rozhodli, že budeme hrať hocikde na akomkoľvek mieste, koľko to dá a čo to dá, len aby nás bolo počuť. Na začiatok sme si zahrali unplugged v pizzérii a tým prekonali prvý level - život sa dá podobne ako počítačová hra rozkúskovať na viacero levelov a vďaka tomu sa môžete ľahko motivovať postupným zdolávaním úrovní. My sme zodvihli pomyselný meč zo zeme, premohli strážneho mečiara a odomkli level dva: podniky primárne neurčené na rockové koncerty. V týchto zariadeniach vás privíta podlaha, ktorá sa raz či dvakrát do týždňa premení na pódium: kapela a diváci stojaci na jednej úrovni tvoria beztriednu spoločnosť bez sociálnej stratifikácie. Po zdolaní týchto pohostinstiev vás čaká level hudobných klubov: tie majú tiež svoju hierarchiu a vieme ich rozdeliť na viacero podúrovní. Zvládnete odohrať koncert v rockovom klube, kde sa pod pódiom nenachádza "kotol", ale diváci sedia a počúvajú, dočkáte sa aj potlesku. Pyramída sa zužuje, mnoho kapiel vám zo spodných priečok pozerá na chrbát a vás čaká prvý boss - pódium pod holým nebom. Tam sa veru nebudete môcť spoľahnúť na zlú akustiku za ktorú schováte domrvené sólo. Po jednom festivale bude nasledovať ďalší, väčší; budete stúpať hore schodiskom možno až do podkrovia, kde vám bude dvere na povalu otvárať John Lennon. Ako sa len tam hore vydriapať?



(Johnovi sa hocikto nezapáči)

Ak chcete byť dobrým futbalistom, hrajte futbal v každej možnej chvíli: po škole, po večeri, v sobotu po raňajkách, mladšieho brata, ktorého hravo porazíte, vymeňte za staršieho, od ktorého budete dostávať na držku. Keď chcete hrať muziku, hrávajte všade: najprv sami pre seba, potom na rodinnej akcii, na stanovačke, v skúšobni. S kapelou neváhajte vziať aj koncert v stredu v malom meste, o ktorom nebude vedieť dokopy nikto, budete hrať pre pár štamgastov a kamarátov, zo vstupného vykryjete snáď aspoň benzín a bubeník vám v strede koncertu šmarí paličku medzi lopatky; aj streda je deň a zároveň príležitosť, ako makať na tom, čo máte najradšej. 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára