28. 7. 2013

Offroad rokenrol Kysuce

Mladú kapelu príjemne šokuje, keď sa niekto prekliká k ich kapelovému profilu na stránke, kde je takýchto profilov habadej. Ešte väčšie prekvapenie je, ak si nájde čas, vypočuje si zopár kusov tvorby a zanechá pozitívny komentár, z ktorého nám povyskočí nálada. Takýto maník sa našiel, skontaktovali sme sa, a na základe tejto známosti sme sa dozvedeli o organizovaní "prehliadky amatérskych kapiel" v Kysuckom Novom meste, v júni roku 2012. Vďaka za známosť Nox, a aj za legendárnu afterparty, občas i náhodný malý jedinec vám vie aspoň trošku zmeniť život a ponúknuť nevšedný zážitok. Avšak nepredbiehajme.


(Kapela na cestáchVyklopíš piate dvere, vysunieš gitaru a hráš!)

Fiatku combi sme napratali bordelom a ľuďmi až po karosériu, čím sme sa pripravili na neštandardnú akciu, a to vo viacerých ohľadoch: v športovom areáli sa mal počas popoludnia predstaviť zástup kapiel z mesta aj okolia pred rôznorodým publikom; pred zámerne príchodiacimi, okoloidúcimi, nič netušiacimi, malými, veľkými, hudobníkmi a inými - zastúpením poslucháčov teda nešlo o štandardný klubový koncert (dokonca sme kvôli prítomnosti krpcov boli nútení trochu okresať náš slovník, z Rozjebem bytu sa stal Rozbijem byt, a tak ďalej). Od počiatku sme vnímali celý výlet ako dovolenku do pre našu kapelu zasľúbeného mesta, dvojica písmenok na ŠPZtke pridelená Kysuckému Novému Mestu je KM! (= Kýbel Mačiek, pre istotu). Od začiatku panovala vo vozidle výborná nálada, preverili sme metódu skladania piesní na gitare počas jazdy, doprevádzanú Radúzovými perkusiami vychádzajúcimi zo zadnej časti auta.







Zo zábradlia sme sledovali hrajúce kapely, ktoré sa viacmenej držali aktuálnych rockových prúdov (s výnimkou formácie, ktorej repertoár tvoril stredoveký blues), takže ako obvykle náš playlist ladil so zvyškom lineupu kapiel asi ako ladí ooranžový sveter s rozjebanými číňankami, čo ste práve vytiahli z kaluže blata po punkovom koncerte. Ruku na srdce, trochu sme si na tom časom zvykli že naše pesničky vyrážajú dych; obľúbenou činnosťou je sledovať začudovaný výraz v tvári ľudí, ktorí po krátkom pokeci s nami zistia, že nie sme hulváti a grázli, ako si to po vypočutí našej tvorby mysleli. Tentokrát sme však museli náš playlist prispôsobiť rôznym vekovým kategóriam publika, takže Bilbovi nešlahal z papule taký plameňomet ako býva zvykom. Odohrali sme svorne, ale náš koncert a ani koncert kapely Comix (ktorá nám zvestovala o tejto akcii) neboli vrcholom večera.





(Neviem čo by robili, keby začne pršať)

 Ďalším bodom programu bola totiž afterka pod holým nebom. Domáci domorodci nás vyviedli z mesta a nasmerovali naše auto na asfaltku vedúcu do lesa, do hory. Kolóna niekoľkých aút smerujúca za spoločným cieľom - hoľou nad mestom, kde blčali vatry a bujnel akustický rokenrol - si razila cestu cez tmu a tiene ihličňanov. Púť sa zdala nekonečná; iba záblesky ohňa v diaľke nám pripomínali, prečo dávame fiatke tak zaberať na drsnom teréne. Naša cesta sa však neskončila pri vjazde na lúku, kde nás očakávali. Akosi sa o nás dozvedeli lesníci a obrátili nás naspäť do civilizácie. Po výjazde z lesov nás čakala hromadná taktická porada na parkovisku s nutnosťou miernej improvizácie. Nenechali sme sa však zaskočiť a čoskoro nám combík vyvážal rite v ústrety plánu B - menšej, ale hlavne prístupnejšej lúke nad mestom. Počet vezených rití bol z kapacitných dôvodov až 8 - fiatka tiež musela zaimprovizovať a dočasne sa metamorfovať na mikrobus. Hore nás čakal malý slovenský raj: kopce objímajúce svietiace mestečko medzi nimi, príroda, hviezdy,pokoj, leto, ohnivá svetelná show, popiči partia a gitary; všetko sa zlievalo do blahodárneho molového septakordu. Kysučania neváhali využiť dostupné prostriedky a po vhodení pneumatiky začala vatra horieť farbami ako na koncerte Jimiho Hendrixa. 




(Najväčšia vatra akú sme dovtedy videli!)


 Ráno zažali svetlo a romantika sa na istú dobu vytratila. Vyššia obtiažnosť párty vyradila Šariša ako kandidáta na šoféra, vzhľadom na nizšiu motoristickú disponibilnosť našej kapely sa automaticky tohto postu chytil JZ. Nastal čas na návrat domov. Po ceste sme nepohŕdali turistickými ani prírodnými atrakciami: pred návštevou hradu Matúša Čáka JZ napodobnil zvyky starých materí a otcov a vykúpal sa v rieke. Na zámku sme sa nadýchali čerstvého vzduchu a aj histórie. Rad radom sme si posadali na bývalé funkčné delo a tak sme vystavili naše zadky dočasnému diskomfortu, o to viac sme si však užili sedačky v aute. Výlet ako z bedekera vašej obľúbenej cestovnej kancelárie. Nuž, Kysucké Nové Mesto zrejme nepoužíva písmená KM náhodou. 

 


(V prípade čo i len nepatrnej presile nepriateľa sme ochotní okamžite sa vzdať)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára